Mat[u]lykke

Hender det at du tar deg i å kikke på innholdsfortegnelser når du er ute og kjøper mat? Tar du deg i å lure på hva alle E-numrene skjuler og hvilken funksjon disse stoffene har? Har du undret deg over om dette virkelig kan være nødvendig? Og er det egentlig sunt?

Jeg leste nylig boka "Den hemmelige kokken" av den svenske journalisten Mats-Eric Nilsson. Denne og boka "Ekte vare" omhandler de ulike sidene ved moderne matproduksjon, historien bak, samt de ulike tilsetningsstoffene som er vanlige i det vi spiser til daglig. Visste du f.eks. at den viktigste ingrediensen i gode brød er tid? Deig utvikler nemlig smak over tid. Men de industribakte brødene (ja, også de halvstekte og de "ferske" butikkbakte), som matvarekjedene stadig forsøker å selge oss, har som regel ikke fått heve i mer enn 15 minutter. For å skape volum og smak benytter man seg av ekstra gjær samt en rekke tilsetningsstoffer som påvirker både holdbarhet, smak, konsistens og volum. Nettsiden Äkta Vara, som Mats-Eric Nilsson har laget sammen med Anna Karin Strand Nilsson, har også mye interessant info.

Matprodusentene forsøker stadig å selge oss ting under påskudd om at det er både "naturlig", "ferskpresset" og "nybakt". Problemet er at de pynter noe inni h****** på sannheten. Rent juridisk kan man nok overbevise om at det ikke er for løgn å regne, men i praksis er det ikke langt unna. Og for meg er dette mat[u]lykke i et nøtteskall. Jeg vil at maten jeg spiser faktisk skal være så naturlig som mulig. Når jeg drikker yogurt med smak av kirsbær vil jeg helst at smaken kommer av ekte kirsebær og ikke kunstig framstilt kirsebæraroma. Jeg vil at brødet jeg spiser skal smake godt fordi melets naturlige aromaer har fått utvikle seg framfor å være et resultat produsentens tilsetningsstoffer og matmanipulasjon.

Nilssons bok om matproduksjon og tilsetningsstoffer har utvilsomt endret mitt forhold til mat - til det bedre. Kanskje blir det hakket mer komplisert å gå i butikken, men på sikt blir det en vanesak. Men vi vet at forbrukermakt i forhold til matproduksjon har en viss effekt. Når Walmart i USA begynner å produsere økologiske produkter er det ikke fordi de høye herrer syns det er innmari ålreit å ta vare på miljøet og folks helse. Nei, det er fordi de ser at folk vil ha disse produktene og at de derfor kan tjene penger på det. Jeg håper at boka til Nilsson kan vekke såpass med reaksjoner slik at vi begynner å stille større krav til de som produserer maten vår. Og jeg håper den kan inspirere til at folk begynner å gi tilbakemeldinger når vi er misfornøyde med overdreven manipulering av maten vår.

Selv skal jeg gjøre et forsøk på å gjøre nettopp det. Når jeg finner produkter jeg syns er overdrevent manipulert eller på annet vis hårreisende, har jeg tenkt å blogge om det. Samtidig har jeg planer om å gi tilbakemeldinger til dem som lager det aktuelle produktet. Og skulle jeg være så heldig å få svar, vil jeg blogge om dette også.

Klikk deg inn på nettsiden til Nilsson og Nilsson bla deg rundt. Eller kjøp boka hans. Helst begge deler. Kanskje blir du både overrasket, sjokkert og sint. Og kanskje får du lyst til å sende en epost eller et lite brev når du kommer over ting du syns er hårreisende. I så fall tror jeg vi er et lite steg mot en reelt naturlig mathverdag.
Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.