mandag 21. mai 2012

Vietnamesisk kyllingsuppe med squash

Til tross for lite bloggaktivitet lages det fortsatt mat i heimen. Og mye av den er fortsatt vietnamesisk. Denne suppa er neste provoserende enkel å lage - og overraskende velsmakende enkelheten tatt i betraktning. Jeg vil påstå at det mest kompliserte ved denne retten er å skumme suppa under kokinga. Mer om det senere. Ingrediensene er få, prosessene særs lite kompliserte og smaken markant, mild og varmende.

I denne suppa benyttes en squashvariant som på internasjonalt kalles luffah eller ridged gourd. Gourd er det engelske uttrykket for squash og gresskar-familien. Luffah ser litt ut som en agurk og har ti riller som går fra ende til ende. Det ytterste skinnet bør fjernes før bruk. I Oslo kan vi finne denne eksotiske saken i flere av de thai/vietnamesiske butikkene, som i hovedsak er lokalisert i området rundt Torgata/Storgata øst for Youngstorget. I Norge er vi dessuten heldige som har en relativt stor gruppe av folket med bakgrunn fra Vietnam, og mange holder til utenfor Oslo. Dermed finnes slike butikker i flere av landets større byer.

Skulle du være så uheldig at du ikke har enkel tilgang til eksotiske råvarer, er det likevel ingen grunn til å fortvile og gi opp denne suppa! Luffah'n er jeg rimelig sikker på at kan byttes med "vanlig" grønn squash. Og skulle nærbutikken mangle østerssopp, kan du også bruke aromasopp eller sjampinjonger. Koriander og vårløk håper jeg det er rimelig enkelt å få tak i. Ok, nå videre til selve suppa:

Til 2 personer (3-4 hvis du serverer ris til):
300 g kylling (helst utbenete kyllinglår uten skinn, men bruk for all del filet om det er det eneste du har)
2 ss fiskesaus
1 ss salt
1 ss pepper
2-3 hvitløksfedd, finhakket
1 1/2 liter vann
4-500 g squash, skrelt og kuttet i tommelfingerstore biter
100 g østerssopp
2 vårløk, i tynne skiver
1 håndfull koriander, grovhakket

Ha fiskesaus, salt og pepper i en bolle og bland godt. Kutt kyllingen i 2x4 cm store biter, ha i bollen med fiskesaus, vend godt å la den marinere i 15 minutter.

Kutt koriander og vårløk og ha dem i hver sin lille bolle.

Sett en gryte på middels varme, ha i et par ss olje og la det bli varmt. Tilsett hvitløk og stek i et lite minutt til det lukter godt og hvitløken begynner å bli gyllen. Sil overflødig fiskesaus av kyllingen og ha den i gryta. Rør om til kyllingen har fått jevn farge på alle sider. Tilsett halvannen liter vann og kok opp. Skru varmen opp et lite hakk og la suppa koke i 15 minutter mens du stadig fjerner grums som stiger til overflaten (se bildet under, som jeg låner fra fortreffelige aperitif.no).


Nå hiver du i squash og sopp og lar suppa koke i nye 5 minutter. Suppa er nå klar for suppebollen. Dryss over rikelig med frisk vårløk og koriander. Hvis du vil gjøre den mer mettende, kan den serveres med ris ved siden av. Alternativ kan du også ha en neve kokte nudler i suppebollen før du heller over suppa.

Denne suppa egner seg godt til både lunsj og middag, på varme vårdager og kalde vinterkvelder. Nyt og bli glad! (Og mett, selvfølgelig.)


0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.