mandag 2. april 2012

Sommerruller - ferske vårruller med kylling og reker

Som tidligere nevnt, er vårruller en schlager i husholdningen. Sommerruller er en annen variant som hverken stekes eller fritteres. Bortsett fra kylling og reker, som stekes lett, er resten av ingrediensene ferske og knasende sprø. Med en dipsaus bestående av hoisin, melk, chili og peanøtter blir det bortimot himmelsk.
Til 6 store sommerruller (middag til 2 pers):
200 g kylling
18 store reker/scampi
100 g risvermicelli (tørket vekt)
1 stor gulrot i tynne strimler
1/2 agurk i tynne strimler
1 håndfull koriander
1 håndfull thai/vietnamesisk basilikum
1 håndfull mynte
1 bunt perilla
1 bunt garlic/chinese chives (eventuelt gressløk)
9 store blader rispapir
Olje til steking

Dipsaus
125 ml hoisinsaus
125 ml melk
1 1/2 ss riseddik
3 ss ristede peanøtter, grovhakket
1 rød chili i tynne skiver


Dersom du ikke har en vietnamesisk butikk i nærheten, er det mulig du må være litt kreativ på urtefronten. Perilla kan droppes. Garlic eller chinese chives kan erstattes med gressløk. Thai eller vietnamesisk basilikum kan byttes i vanlig basilikum. Smakene vil bli annerledes, men bør likevel bli godt.

De fleste merker hoisinsaus inneholder gluten. Jeg har klart å finne en uten, nemlig fra merket Exotic Food. Flasken i mitt kjøleskap ble kjøpt på Meny Colosseum, så det bør dermed være mulig å spørre den lokale Meny-butikken om å ta den inn.

Og hva rulling av vårruller, bløtlegging av rispapir og liknende angår, anbefaler jeg å ta en kikk på blogginnlegget om vietnamesiske vårruller. Sommerrullene følger samme prinsipp med to små unntak: 1) Sommerrullene må ikke rulles like stramt som vårrullene, og 2) tre av rispapirene knekkes i to før bløtingen og brukes til å forsterke hver rull på midten.


Begynn med å gjør klare alle ingrediensene. Kutt grønnsaker, riv urter, del rispapiret (men bare tre av arkene). Skjær kyllingen i tynne strimler og rens rekene (fjern skall, snitt langs ryggen og ta ut tarmen). Sett woken eller stekepanna på høy varme og fres kylling og reker i 3-4 minutter og sett til side. Når rekene er avkjølt nok til at de kan tas i, skjæres rekene i to langs ryggen. Kok nudlene i 2-3 minutter, skyll under kaldt vann og la dem renne av.

Lag dipsausen ved å varme hoisin og risedikk i en liten gryte og rør inn melka. Rør til sausen er like ved kokepunktet, ta av varmen og sett til side. La sausen avkjøles. Før serveres has sausen i skåler. Strø over hakkede peanøtter og tynne skiver av chili.


Legg et bløtet rispapir på benken og legg deretter et av de halve (også bløtet) midten oppå der igjen. Herfra legger du ingrediensene lagvis over der som rispapiret ligger dobbelt. Det blir penes hvis du begynner med rekene. Legg tre halve reker som på bildet over. Legg så perillablader over.


Herfra er ikke rekkefølgen på ingrediensene like viktig. Legg lag med grønnsaker, urter, nudler og kylling.Denne gangen brukte jeg kvadratiske rispapir, men det fungerer minst like godt med runde. Om du bruker firkantede, er det best om du monterer rullene med hjørnene av rispapiret pekende mot deg selv og ut til sidene (som en ruter i en kortstokk). Brett først inn sidene. Rull så fra deg og fremover. Legg inn en stilk eller to med chinese eller garlic chives før du ruller den helt sammen.


Klem til så godt du klarer og rull ferdig. Jo strammere rullen er, jo mindre sjanse er det for at innholdet etterhvert ender opp i skåla med dipsaus hver gang du dypper.

Vi fant ut at tre store ruller var nok som middag til oss to. En sommerrull kan sikkert fungere godt som forrett eller som smårett i en buffet. Og det er selvsagt mulig å lage mindre ruller til fingermat. Kjøttet kan varieres med biff eller svin, eller du kan droppe kjøttet og lage rullene vegetariske. Her skader det på ingen måte å slippe kreativiteten løs!


0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.