Jeg elsker små oppdagelsesreiser i ulike matbutikker, særlig der hvor mye av varebeholdning i utgangspunktet er fremmed. Derfor ender jeg opp med å tråle hyllene hver eneste gang jeg er innom vietnameserne hos A Foods i Oslo. Der finnes en uendelige mengde fascinerende ingredienser som skriker etter å bli eksperimentert med. Chayote, en frukt som opprinnelig stammer fra Sør-Amerika, er en slik. Den smaker litt søtlig, er sprø og holder godt på formen når den får seg en runde i woken. Sammen med tynne biffskiver, vårløk og chili danner den en enkel, rask og spennende vietnamesisk smaksbombe.
Til 2 personer:
2 chayote
300 g biffkjøtt (eks. ytrefilet) i tynne skiver
2 røde chili
1 bunt vårløk
3 fedd hvitløk
2 ss fiskesaus
1 ss sukker
Olje (som tåler høy temp!) til steking
Dipsaus
Soyasaus
Rød chili
Begynn med å gjøre klart alle ingrediensene, for her går det raskt når du kommer i gang med stekingen! Biffkjøttet skal skjæres i tynne, tynne skiver. Legg det gjerne i fryseren i en halvtime om du har tid. Da er det lettere å skjære tynt. Rør ut sukkeret i fiskesaus. Finhakk hvitløksfeddene. La biffkjøttet marinere med halvparten av fiskesausblandingen og halvparten av hvitløken i 10-15 minutter.
Skrell chayote og skjær den i staver a la litt tykke pommes frites (tenk dobbelt så tykke som de du får på McD og Burger King). Frøet i midten kan fjernes men er ikke nødvendig. Kan fint spises og smaker faktisk ganske godt. Del chiliene, fjern frøene og skjær dem i tynne staver. Gjenta med vårløken.
Lag dipsaus ved å tilsette tynne skiver av chili i soyasaus.
Sett woken på høy varme og ha i noen spiseskjeer olje. Stek biffkjøttet til det begynner å bli brunt men fortsatt er noe rosa.
Ha kjøttet over i en bolle og sett til side. Tørk av woken, sett den tilbake på varmen og ha i litt mer olje. Ha i resten av hvitløken og la det frese i 20-30 sekunder. Ha i chayote, la det steke under omrøring i 2-3 minutter og ha i resten av fiskesausen.
Tilsett vårløk og chili og rør om i et lite minutt.
0 kommentarer:
Legg inn en kommentar