søndag 18. mars 2012

Vietnamesisk biff med chayote, vårløk og chili

Noen ganger kommer man over frukt og grønnsaker med noe obskurt utseende, og med litt kyndig utforsking på internett kan de raskt resultere i vidunderlige retter. Her kommer mer vietnamesisk i form av den rare men deilige chayote i kombinasjon med biff, vårløk og chili. Retten er av det litt søtlige slaget og blir fantastisk med en enkel dipsaus bestående av soyasaus og chili! Dessuten er den superrask å lage.


Jeg elsker små oppdagelsesreiser i ulike matbutikker, særlig der hvor mye av varebeholdning i utgangspunktet er fremmed. Derfor ender jeg opp med å tråle hyllene hver eneste gang jeg er innom vietnameserne hos A Foods i Oslo. Der finnes en uendelige mengde fascinerende ingredienser som skriker etter å bli eksperimentert med. Chayote, en frukt som opprinnelig stammer fra Sør-Amerika, er en slik. Den smaker litt søtlig, er sprø og holder godt på formen når den får seg en runde i woken. Sammen med tynne biffskiver, vårløk og chili danner den en enkel, rask og spennende vietnamesisk smaksbombe.Til 2 personer:
2 chayote
300 g biffkjøtt (eks. ytrefilet) i tynne skiver
2 røde chili
1 bunt vårløk
3 fedd hvitløk
2 ss fiskesaus
1 ss sukker
Olje (som tåler høy temp!) til steking

Dipsaus
Soyasaus
Rød chili

Begynn med å gjøre klart alle ingrediensene, for her går det raskt når du kommer i gang med stekingen! Biffkjøttet skal skjæres i tynne, tynne skiver. Legg det gjerne i fryseren i en halvtime om du har tid. Da er det lettere å skjære tynt. Rør ut sukkeret i fiskesaus. Finhakk hvitløksfeddene. La biffkjøttet marinere med halvparten av fiskesausblandingen og halvparten av hvitløken i 10-15 minutter.

Skrell chayote og skjær den i staver a la litt tykke pommes frites (tenk dobbelt så tykke som de du får på McD og Burger King). Frøet i midten kan fjernes men er ikke nødvendig. Kan fint spises og smaker faktisk ganske godt. Del chiliene, fjern frøene og skjær dem i tynne staver. Gjenta med vårløken.


Lag dipsaus ved å tilsette tynne skiver av chili i soyasaus.

Sett woken på høy varme og ha i noen spiseskjeer olje. Stek biffkjøttet til det begynner å bli brunt men fortsatt er noe rosa.


Ha kjøttet over i en bolle og sett til side. Tørk av woken, sett den tilbake på varmen og ha i litt mer olje. Ha i resten av hvitløken og la det frese i 20-30 sekunder. Ha i chayote, la det steke under omrøring i 2-3 minutter og ha i resten av fiskesausen. 


Tilsett vårløk og chili og rør om i et lite minutt. 


Anrett på en tallerken og server med en liten skål med dipsaus. Det søtlige kjøttet og chayote'n smaker fantastisk sammen med den salte og spicy soyasausen - mmm!


0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.