fredag 17. februar 2012

Vietnamesisk biff med sitrongress

Jeg trodde at risnuddelsalat med vårruller var min store favoritt, men det var helt til jeg prøvde denne. Supermørt biffkjøtt i tynne skiver marineres i fiskesaus, sitrongress og hvitløk, stekes lynraskt i woken og serveres på en frisk nuddelsalat. Det har gått en liten stund mellom selve matlagingen og bloggingen om den, men jeg kjenner jeg får vann i munnen bare ved å skrive om retten!


Til 2 personer: 
3-400 g storfekjøtt (jeg brukte langtidsmørnet høyrygg fra Gilde)
2-3 stilker sitrongress (så ferske som du kan få tak i)
2 ts fiskesaus
2 hvitløksfedd, revet eller finhakket
1 gul løk i tynne skiver
Olje til steking
2 ts sukker
Salt og pepper
Risnuddelsalat (av vermicelli-nudler, gulrot, agurk, bønnespirer e.l.)
Nuoc mam cham (3-4 ss til hver porsjon salat, eller etter egen smak)
Ristede peanøtter
Sprøstekt løk


Først litt om sitrongress. Det er lenge siden jeg har kjøpt sitrongress i norske kjedebutikker, men hukommelsen tilsier at disse kan være ganske tørre/grove. Sitrongress som selges i de vietnamesiske butikkene i Oslo sentrum er av en helt annen kvalitet og virker på meg som "yngre", ferskere og sprøere. Se om du kan få takk i disse. Hvis ikke benyttes det du får tak i. Om sitrongresset er av den tørrere/grovere varianten, tror jeg det er lurt å hakke det ekstra fint.

Aller først legger du kjøttet i fryseren i en halvtime-time. Lett frosset kjøtt er langt enklere å skjære så tynt som denne retten krever. Finn den skarpeste kniven du har og skjær kjøttet i skiver på maks 2-3 mm. Ha i en bolle og sett til side.

I denne retten benyttes kun den hvite delen av sitrongresstilken. Finhakk disse først. Riv hvitløksfeddene. Ha fiskesaus, halvparten av hvitløken og 2 ss sitrongress i bollen med kjøttet og bland godt. La det marinere i minst 15 minutter.


Skjær løken i tynne skiver. Ettersom kjøttmengden er såpass stor, er det lurt å steke dette i to eller tre omganger. Varm litt olje i woken på middels varme og tilsett halvparten (eller en tredjedel om du steker i tre omganger) av løken, sitrongresset og halvparten av den gjenværende hvitløken. Stek i et drøyt minutt til det lukter deilig.


Skru opp varmen og tilsett halvparten av kjøttet. Stek under konstant omrøring i 2-3 minutter. Ha over på et fat eller i en bolle. Varm litt mer olje på middels varme og gjenta prosessen. Etter å ha woket siste rest av kjøttet i 2-3 minutter, tilsettes det allerede wokede kjøttet. Tilsett sukker, en klype salt og en klype pepper og stek til alt er gjennomvarm.


Servér kjøttet over en sprø og deilig risnuddelsalat og dryss over hakkede peanøtter og sprøstekt løk. Og prøv ikke å spise så raskt at du glemmer å nyte maten;-)


0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.