1 porsjon (nok til en person i en vegetarrett):
1 liter melk (lett eller hel)
2-3 ss sitronsaft
Før du starter, gjør du klart dørslaget med et kjøkkenhåndkle i.
Kok opp melka i en tykkbunnet kjele. Når melka begynner å stige i kjelen tilsettes sitronsaften. Rør rundt og kok videre i ca. ett minutt til du er sikker på at melka har skilt seg skikkelig.
Tøm det hele i dørslaget, la det renne av og skyll massen godt.
Samle kjøkkenhåndkleet etter hjørnene og snurr sammen mens væsken presses ut. Surr passe stramt og press massen flat med noe tungt. Jeg brukte stekepannen og kjelen som jeg kokte melka i (fylt med vann).
Om du vil ha en cottage cheese-aktig konsistens holder det å presse i 15-20 minutter. Dersom du ønsker en fastere ost som kan kuttes i biter og brukes i en curry, lar du masse presse i 2-3 timer. La massen forbli i håndkleet og legg det kaldt. Litt tid i kjøleskapet vil gjøre masse enda fastere. Osten kan oppbevares slik i opptil ett døgn.
Lag en god curry, enten fra bunnen av eller med en ferdigsaus. Som nevnt tidligere syns jeg sausene fra Kohinor holder godt kvalitet.
Curryen kan serveres med ris, naan eller, som her, besan poora. Besan poora er en glutenfri kikertpannekake og et fint og enkelt glutenfritt alternativ til naan. Oppskrift finner du her.
1 kommentarer:
Hei. Hva slags melk bruker du? Nå har jeg forsøkt å lage paneer med helmelk og sitron mange ganger uten å lykkes. Til slutt ga jeg opp og benytter nå eddik isteden.:) Jeg får rett og slett ikke melken til å skille seg med sitron. (jeg har benyttet friskpresset sitron, er det feil?)Hmmm, noen tips? Jeg har merket at osten blir litt smuldrete med eddik og litt vanskelig å lage til firkanter.
Mvh Lene :)
Legg inn en kommentar