mandag 23. januar 2012

Grønn papaya-salat med reker og svin

Grønn papaya-salat - eller goi du du - er innmari sunt, innmari godt og innmari enkelt. Rett og slett. Den umodne papayen smaker lite, har en deilig sprø konsistens og plukker lett opp smak fra dressingen. Papaya er strengt tatt en frukt, men her fungerer den i større grad som en grønnsak. Denne salaten er nok en typisk lunsjrett. Selv har jeg dog ingenting i mot å spise den til middag.Min pågående fascinasjon for vietnamesisk mat har resultert i stad frekventering av ulike butikker i området rundt Torggata i Oslo. Den nye favoritten er A Foods, som ligger på hjørnet av Osterhausgate og Calmeyers gate. Der har de blant annet et fantastisk utvalg av sørøstasiatiske grønnsaker og urter (som dessuten er merket slik at ikke-vietnamesere har mulighet til å finne ut av hva det er). Til denne retten brukes mynte, perilla og vietnamesisk basilikum. Fra venstre til høyre på bildet under:
Til 2 personer:
180 g grønn papaya
100 g svinekjøtt (jeg brukte indrefilet)
1 ss hoisin-saus
1 ts fiskesaus
1 ts sukker
8 reker/scampi
10 blader perilla, i tynne strimler
10 blader mynte, i tynne strimler
10 blader vietnamesisk basilikum, i tynne strimler
Nuoc mam cham (dipsaus/dressing)
1 rød chili
Sprøstekt løk
Ristede peanøtter, grovhakket

Hvis du ikke har nuoc mam cham stående klar i kjøleskapet, foreslår jeg at den lages først. Svinekjøttet skal skives tynt, og dette blir lettere hvis kjøttstykket får en halvtime i fryseren før du gyver løs. Ha skivene i en bolle, ha over hoisin, fiskesaus og sukker og bland. La det marinere i 20-30 minutter. Rens rekene ved å fjerne skallet og snitt langs ryggen for å fjerne tarmen. Legg til side.

Fjern det ytterste, grønne skallet på papayaen og skjær frukten juliene. Altså i tynne staver. Da vi var i USA like før jul kjøpte jeg en skreller som også snitter julienne. Denne er kjempepraktisk og brukes flittig. Om du ikke har en slik skreller, anbefales mandolin. I mangel på mandolin kan det selvsagt også gjøres helmanuelt. Skjær da tynne skiver som så snittes i tynne, tynne staver.


Snitt urtene og bland med papayaen i en bolle. Stek kjøttet i litt olje på middels/høy varme i 2-3 minutter. Stek kjøttet til det har fått noe karamellisering og ikke lenger er rosa. Fjern fra varmen ummidelbart. Ha kjøttet i bollen med papaya og urter.


Stek rekene på middels/høy varme i et drøyt minutt på hver side. Ta av varmen og snitt dem i to på langs. Fordel salaten på to tallerkener/boller og plassér rekene på toppen. Ha 3-4 ss nuoc mam cham over hver porsjon. Pynt med finhakket chili og dryss over litt peanøtter og sprøstekt løk. Servér og nyt!


0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.