fredag 13. januar 2012

Bun chà giò - nuddelsalat med sprøstekte vårruller

Dette er retten jeg har spist ute i Oslo flest ganger de siste årene- bun chà giò. Bun hinter om nudler, og chà giò indikerer at vårruller er involvert. Det hele minner om en slags salat med sprø og friske grønnsaker, smakfulle vietnamesiske urter og frisk dressing. Dette er en av tingene jeg bare må ha med ganske jevne mellomrom!
De siste 14 årene har bydd på en rekke måltider rundt omkring i Oslo. Men det er ett sted hvor jeg har spist uendelig mange flere ganger enn alle andre til sammen - Far East. Billig og god vietnamesisk/thai-restaurant like rundt hjørnet fra trikkestoppet ved Brugata. Bun chà giò koster rundt 90 kroner og fyller magen godt. Retten serveres på de fleste vietnamesiske restauranter i området rundt Torgata. Etter å ha prøvd den både hos Saigon Lille og sjappa som flytta inn i den tidligere greske restauranten (og som har beholdt interiøret fra tidligere eier), kommer Far East ut som den soleklare vinner. I hvert fall hva bun chà giò angår.

Til 2 porsjoner:
7-8 sprøstekte vårruller
Nuoc cham (dressing av fiskesaus, sukker og lime/eddik)
60-70 g risnudler som er litt tykkere enn vermicelli (Rice sticks fra Cock Brand er foreløpig favoritt)
2-3 vårløk
1 stor eller to små gulrøtter
1 liten neve spirer (alfalfa, bønnespirer etc.)
1/3 agurk
1 liten neve fersk koriander
1 liten neve vietnamesisk/thai mynte (vanlig norsk kan brukes)
1 liten neve vietnamesisk/thai basilikum (kan, men bør etter min mening, ikke droppes)
1 liten neve hakkede peanøtter
Litt sprøstekt løk

Begynn med vårruller og nuoc cham. Når dette er klart, er det tid for å bløtlegge risnudlene. Kok opp vann, legg nudlene i en bolle og hell over. La dem stå i 5-6 minutter, slå av vannet og skyll under kaldt/lunkent vann. La nudlene stå og renne av mens grønnsakene forberedes.


Alle grønnsakene skal kuttes i tynne staver (bortsett fra vårløk som skives tynt). Tenk julienne. Grovhakk urter og bland godt i en bolle. Legg nudler og grønnsaker lagvis i en dyp skål/bolle. Hell over godt med nuoc cham (dressingen). Strø over grovhakkede peanøtter. Kutt vårrullene i passende biter og fordel i bollene. Strø over litt sprøstekt løk (glutenfri etter behov) helt til slutt.

Denne salaten kan brukes som basis hvor man bytter ut vårrullene med andre ingredienser som f.eks. scampi, svinekjøtt eller biff. Har nylig lagd en variant med grillede scampi, som også smakte fortreffelig. Bilder og info kommer snart!

Bun chà giò kan være litt tidkrevende pga. vårrullene. Selv mener jeg at den er verdt tida den tar. Dessuten går vårrull-produksjonen raskere og raskere for hver gang. Resten av retten er jo i grunn en lek.


1 kommentarer:

Anonym sa...

Denne lagde mannen! Supergodt! Vi digger matbloggen din, Pål. Nå er det vitenamisisk bølge i heimen...

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.