søndag 28. august 2011

Bananmuffins med karamell

Disse godsakene med den fortreffelige kombinasjonen av banan, karamell og nøtter bør kunne tilfredsstille både barn og voksne. De slo meget godt an blant mine medstudenter, og jeg syns selv de er noe av det beste jeg har lagd på lenge. Disse er lagd med hvetemel. Har store planer om å forsøke en glutenfri variant, også, til ære for min vakre samboer. Oppskrift kommer etterhvert!
Til 12 muffins:
100 g smeltet usaltet meierismør (kjekt om det ikke er glovarmt)
2-3 overmodne (brune) bananer
2 egg
1 ts vaniljekstrakt (legg evt. til 2 ts vanlijesukker til sukkeret under)

150 g hvetemel (siktes)
100 g sukker
70-80 g valnøtter, mandler eller annet du har tilgjengelig
1 ts kanel
1/4 ts salt
1 ts bakepulver
1/2 ts natron (kan erstattes med 1 ts bakepulver)

Karamell
100 g sukker
2-3 ss kremfløte
1-2 ss smør

Karamellen må avkjøles noe før den skal brukes, så det kan være lurt å starte med den. Ha 100 g sukker i en kjele på middels/svak varme (bruker du for høy varme vil sukkeret smelte fortere, men karamellen vil bli brent). La den stå (ikke rør i den!) til nesten alt sukkeret har smeltet og begynt å bli brunt. Rør vel å riste/snurre på kjelen, ikke bruk en sleiv. Når alt sukkeret er oppløst og karamellen er gyllen, tilsettes fløte mens du rører med en visp. Når fløten er rørt inn tilsettes smør og røres inn. Skru av varmen og sett kjelen til side. Karamellen skal være såpass tynn at du kan helle den ut av kjelen. Når temperaturen synker, vil du raskt se om den er for tykk. Da er det bare å varme den opp igjen til den smelter (ikke så varmt at den får mer farge) og tilsette mer fløte og smør.

Sett stekeovnen på 180 grader. Ha deretter smør i en kjele og smelt dette. Mens smøret smelter har du nøttene på et brett og rister de i ovnen i 8-10 minutter. La dem avkjøles før du hakker dem grovt.

Finn frem to bakeboller. Hvis du ser nærmere på ingrediensene lenger opp på siden, kan du se at jeg har skilt de tørre og de våte ingrediensene (de våte først). Ha de tørre ingrediensene den ene bollen. Knus bananene med fingrene og ha dem i den andre. Mos dem med en gaffel til du har en klissete røre med mindre biter i. Tilsett smør og rør inn. Herfra bruker jeg håndmikseren. Kjøkkenmaskin med ballongvisp eller k-krok funker nok også. Ha i egg og vaniljeekstrakt, og kjør på til du har en luftig røre. Hell de tørre ingrediensene over og vend inn med en slikkepott til alt er godt blandet.

Finn frem muffinsformer og fyll opp - 2/3 full er passe. (Den observante ser av bildet under at jeg var litt i overkant ivrig med et par av dem. Og ja, de fløt utover.) Mer røre vil gjøre at de hever godt over kanten og flyter utover. Når formene er fylt, finner du frem karamellen. Bruk en skje og ha en klatt midt i hver muffinsform. Trykk den gjerne nedover i røra, så slipper du at karamellen kun blir liggende på toppen.


Stek muffinsene på 180 grader i ca. 20 minutter. De skal være gyldne før du tar dem ut. Hvis du er i tvil, kan du stikke et grillspyd eller en strikkepinne i muffinsene og se om den kommer ren ut igjen. Men obs! Karamellen vil være våt, og det kan være vanskelig å se forskjell på muffinsrøre og karamell. Prøv i så fall å stikke i en del av muffinsen hvor det sannsynligvis ikke er karamell.


Jeg har nettopp prøvd meg på en kakevariant hvor jeg hadde hele røra i en brødform. Resultatet vites ei før i morgen kveld. I mangel på valnøtter, ristet jeg istedet hasselnøtter. Et lite innfall førte til at jeg også tilsatte 50 g grovhakket mørk sjokolade. Rapport kommer!

PS. Kakevarianten var ingen ubetinget suksess. Trøblete å få den jevnt stekt. Stekte i nærmere 50 minutter. Til tross, nå rå i det midterste partiet. Dessuten sank mesteparten av karamellen til bunns, og det var jo slett ikke meningen.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.