søndag 26. juni 2011

Tomatsalat med sprøstekt chorizo

Nå er det endelig sesong for norske tomater - tomater som ikke er plukket mens de var grønne for så å modne på et eller annet lager. Selvom norske tomater ikke helt kan sammenliknes med italienske eller spanske, er de uendelig mye mer smakfulle enn de vi fóres med ellers i året. Denne tomatsalaten er fryktelig enkel og veldig deilig. Perfekt som egen tapasrett eller som tilbehør til grillmat.Idéen er hentet fra Jamie Oliver, fra hans reiser i Andalucia i Spania. Vi så dette programmet like før vi reiste til Madrid i begynnelsen av juni (matrapport kommer) og bestemte oss for å prøve tomatsalaten så snart vi kom hjem igjen. Oljen fra den sprøstekte chorizoen bør spares på et glass i kjøleskapet. Den deilige, røde oljen er perfekt til steking av omelett, kylling, kjøtt og fisk!

Til 2 personer (lag gjerne mangedobbelt):
2 never modne tomater (gjerne 2-3 ulike varianter)
150 g god chorizo
1 vårløk eller sjalottløk
1-2 hvitløksfedd i tynne skiver
1 liten håndfull bladpersille og/eller basilikum
Sherryedikk
God olivenolje (til salaten)
Helt ordinær olivenolje (til steking av chorizo)
Salt og pepper

Begynn med tomatene. Vask dem og kutt dem i grove, ujevne biter (ser rustikt og fint ut). Skjær vårløk i tyne skiver. Ha løk og tomater i en bolle. Hell over rikelig med god olivenolje, 1-2 ss sherryedikk og urter hakket i tynne strimler. Dryss over litt salt og pepper og vend godt til alt er blandet.


La tomatene utvikle smak med edikk løk og urter. Imens varmes en god klunk ordinær olivenolje i en stekkepanne. Kutt chorizo i biter (ca. 1 cm) og stek i den varme oljen. Chorizoen vil begynne å slippe sitt eget fett, som vil blande seg med oljen. Når chorizoen begynner å få en relativt mørk farge tilsettes hvitløk. Følg med nå. Hvitløken skal såvidt få litt farge, og det hele tar ikke mer enn 1 eller 2 minutter. Ta stekkepannen av varmen og hell over en klunk sherrydikk. Dette stopper kokeprosessen.

Ha den varme, sprøstekte chorizoen og hvitløken over tomatene. Tilsett gjerne 4-5 ss av oljen, også. Her er det masse god smak! Resten av oljen kan du ha over på et syltetøyglass og bruke i annen matlaging senere. Den er strålende som grillolje eller stekeolje.


Som nevnt er denne salaten ypperlig både som selvstendig rett (med litt godt brød til) eller som tilbehør til alle sommerens grillretter. Selv tror jeg at jeg kunne spist denne flere ganger ukentlig sommeren gjennom. Hva syns du?

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.