mandag 27. juni 2011

Hjemmelagd sitrongele

Det hender man ser et bilde på internett og bare må prøve å gjenskape det i etterkant. Dette er et slikt prosjekt. Jeg kunne brukt Freia sin velkjente gele, men der finnes det jo praktisk talt ikke spor av ordentlig frukt. Dermed ble løsningen å lage geleen fra bunnen av. Slett ikke vanskelig, og veldig godt! Og denne presentasjonen bør kunne imponere i både barneselskap og i mer voksne tilstelninger.Denne varianten er muligens litt i syrligste laget. Droppet den som dessert og hadde den istedet som en forfriskende mouth cleanser mellom ulike retter i middagen. Hvis du skal lage den som dessert, vil jeg anbefale å tilsette 50-100 g sukker utover det som er nevnt i oppskriften.

Til 4-5 gele-sitroner:
8 sitroner
Vann (vann og sitronsaft bør utgjøre tilsammen 5 dl)
200 g sukker
5 plater gelatin

Siden vi skal bruke sitronskallet som geleformer, er det viktig å være forsiktig når man presser ut saften. Del dem i to på langs og gi dem en liten skvis for å presse ut noe av saften.


Nær bunnen av sitronen sitter det en tykkere bit med hvitt skall/innmat. Pirk ut denne.


Nå kan du forsiktig skrape ut resten av sitronkjøttet. Ta vare på dette.


Jeg kjørte det utskrapte sitronkjøttet i food processoren, men stavmikser bør også gå bra. Kjør det gjennom en sikt for å få mest mulig sitronsaft og minst mulig fruktkjøtt.


Tilsett vann så du har totalt 5 dl væske. Ha det i en gryte, tilsett sukker og kok opp. La det småputre i 5-10 minutter.


Mens sitronsafta putrer i vei, bløtlegger du gelatin i kaldt vann. La det ligge i 10 minutter. Ta sitronsafta av plata, klem vannet av gelatinen og ha den i safta. Rør til det er oppløst. La det hele avkjøle en liten stund. Jeg har ikke prøvd, men jeg innbiller meg nemlig at det er lite lurt å tilsette kokende varm sitronsaft i sitronskallene...


Nå er vi ved fasen potensielt mest trøblete fase. Det kan være en utfordring å balansere sitronskallene sånn noenlunde i vater. Selv fant jeg nok et bruksområde for den etterhvert svært så allsidige muffinsformen. Balanser sitronskallene, fyll opp med saft, som snart blir gele, og sett i kjøleskapet. Før du skal servere kutter du sitronene i båter. Det kan være lurt å bruke en veldig skarp og varm kniv.


Resultatet er gele som ved første øyekast ser mer ut som frisk frukt. Dette bør la seg gjøre med all frukt med relativt fast skall. Jeg skal definitivt forsøke med både lime og appelsin. Og kanskje klementiner når jula nærmer seg. Mitt voksne publikum lot seg definitvt fascinere og sjarmere, og jeg inbiller meg at dette må være stor stas for de aller minste!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.