torsdag 26. mai 2011

Rask pizza som er bedre enn den i frysedisken!

Nordmenn har åpenbart en ummettelig sult når det kommer til frossenpizza. Samtidig er utvalget av ferdigpizzaer både en oppvisning i usunt skvip og generelt ekstremt lite smakfullt. Et langt bedre alternativ består i å halvsteke pizzabunner og så fryse dem sammen med porsjonsposer med pizzasaus. Begge deler kan raskt tines og forvandles til en nydelig pizza bestående av det du har tilgjengelig i kjøleskapet. Oppskriften kan gjerne halveres hvis frysekapasiteten ikke strekker til.8-10 pizzabunner:
1 kg hvetemel (erstatt gjerne 300500 g med durumhvetemel)
1 pakke gjær
6-8 dl vann
10-15 g salt

Tomatsaus:
4 bokser knuste tomater
5 dl kraft (gjerne kylling)
1 glass rødvin
3-4 ss balsamico
2 gule løk, finhakket
1 paprika, finhakket
1 rød chili uten frø, finhakket
2-3 fedd hvitløk, finhakket
Urter (oregano, basilikum, timian, merian)
Salt og pepper

Tomatsausen over kan forenkles ved å droppe kraft, rødvin, balasamico og paprika/chili. Eller bare noen av de nevnte ingrediensene. Hvis du lager nettopp denne oppskriften, anbefaler jeg å starte prosessen med tomatsausen da denne trenger å koke og redusere i et par timer (tar kortere tid uten kraft/vin). Dette er på ingen måte vanskelig, men god smak krever noen ganger sin tid.

Fres løk og hvitløk i en god slump med olivenolje til løken er myk (men ikke brun). Tilsett paprika og chili og stek i et par minutter til. Ha deretter i vin og kok i et drøyt minutt til alkoholen har fordampet. Tilsett resterende væske og tomater. Hvis du bruker tørkede urter, tilsettes disse nå. Har du tilgang på friske urter, venter du til sausen er nesten ferdig. Kok og redusér ned til ca halve mengden. Tilsette eventuelle friske urter og kjør sasuen glatt med stavmikser. Smak til med salt og pepper, og du har en deilig pizzasaus.

Hva deig angår, har du det tørre i en bakebolle. Smuldre inn gjær (eller miks inn tørrgjær), tilsett vann (hold igjen en eller to dl til du ser hvor våt eller tørr deigen er) og elt i 10 minutter. La deigen heve i en drøy time. Del i emner og kjevle ut på et melet underlag. Prøv å få den så tynn som mulig hvis du ønsker en sprø italiensk pizza. Stikk jevnt over hele bunnen med en gaffel slik at den ikke bobler opp under steking.

Spre pizzasaus over bunnen. Pass på så du ikke overdriver og får en pizza som renner over med saus. Du skal såvidt kunne se pizzabunnen gjennom laget med saus. Ha over et tynt lag med ost (gjerne små klumper med bøffelmozarella). Dekorér pizzaen med ditt favorittfyll. Selv blir jeg aldri lei pepperoni og ananas. Eller hva med spekeskinke og pinjekjerner (og litt ruccola etter at den er ferdigstekt)? Viktigste anbefaling er å ikke ha flere enn to eller tre ingredienser utover pizzasaus og ost. Italiensk pizza skal heller ikke være overfylt med stæsj. Eller som man sier - less is more.

Jeg steker min pizza på pizzastein i forvarmet ovn på 300 grader med varmluft og grillelement i 5-7 minutter. Beregn omtrent dobbelt så lang tid på 225 grader.


De bunnene som ikke brukes samme dag, kan kjevles ut og stekes i et par minutter. Deretter er det bare å kjøle ned og fryse. Overskuddssaus kan fryses porsjonsvis (beregn ut i fra hva du brukte på pizzaen du nettopp lagde). Resultatet er rask og deilig kosemat, uten lugubre tilsetningsstoffer og helt etter din egen smak!


PS. Pizzaen på bildet er en hvit pizza (uten tomatsaus) med hvit castello og asparges - deilig!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.