søndag 8. mai 2011

Lam carré med (glutenfri) urteskorpe og ovnsstekt fennikel

Min kjære elsker lam carré. Og hva er vel bedre enn å overraske sin kjæreste med noe litt ekstra på en helt vanlig hverdag? Urteskorpen lagde jeg med glutenfri maiscrisp, men den kan selvsagt også lages med tørre brødrester eller liknende. Server med en mos av de rotfruktene du liker best eller får tak i/har i kjøleskapet.
Til 2 personer:
400-500 g lam carré
1 neve brødrasp/maiscrisp el.l.
1 neve urter (jeg brukte mest persille og litt timian og rosmarin)
1-2 fedd hvitløk
1 ss god sennep
1 ss olje
1 ss smør
Salt og pepper

Jus (saus):
300 ml god lammekraft (jeg brukte kyllingkraft, og det ble helt ok)
1 kvist rosmarin

Ovnsstekt fennikel:
1 fennikel
Olivenolje
Balsamico


Rotfruktmos:
2-3 never rotfrukt etter preferanse skåret i store terninger
Smør
Salt og pepper

Ha kraft og rosmarin i en liten gryte og kok opp. La det stå og putre mens du ordner resten. Jeg lot det redusere ned til ca 1/5 av opprinnelig mengde.


Skjær topp og (litt av) bunnen av fennikelen. Del den i 8 båter og legg dem i en bolle. Ha over en dæsj olivenolje og sørg for at fennikelen vendes godt i oljen. Gjør det samme med balsamicoen. Legg dem så på bakepapir eller i en ildfast form og stek dem i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter.


Ha urter, rasp og skivet hvitløk i en mikser. Kjør det hele til en relativt fin konsistens. Hell blandingen over i en bolle og sett til side.


Ha rotfruktene i en kjele og topp med vann. Ha i litt salt og kok opp. La dem koke til de er møre, sil av vannet og la dem ligge og dampe litt i kjelen. Mos sammen med 1 ss godt smør og smak til med salt og pepper. Om du vil ha en finere puré, tar du en runde med stavmikseren.

Hvis du er heldig å ha to stekeovner, setter du den andre på 240 grader. Om du bare har en, ville jeg nok steke ferdig fennikelen før jeg startet med lammet. Smelt smør og olje i en middels/høy varm stekepanne til det skummer (men ikke brunes). Gni inn lammet med rikelig mengde salt og pepper. Brun lammet i stekepannen. Det bør ta drøyt 2 minutter på hver side. Legg det så over på en tallerken og la det hvile i 5 minutter. Nå pensler du lammet med sennep. Vend så i urte-blandingen og sørg for at du får et godt lag med urter og rasp rundt hele lammet. Klapp det godt til og legg lammet i en ildfast form. Hvis du har et steketermometer, er det på tide å dra det frem fra skuffen. Stikk det inn i den tykkeste delen av lammet og sett formen i ovnen. Lammet er nydelig rosa ved 63 grader. Om du ikke er glad i rosa, kan du la temperaturen stige til 65 grader. Kjøttet blir raskt tørt, så jeg vil ikke anbefale å la det bli særlig varmere. Det bør ta omkring 10 minutter i ovnen.


Dandér på tallerken slik du synes det blir finest. Jus'n er ganske våt i konsistensen, så du bør ikke overdrive mengden saus her. Jeg hadde 2-3 ss rundt lammet, fennikelen og rotmosen. Presentasjon er ikke min sterkeste side når det gjelder mat, men jeg ble rimelig fornøyd med denne. Og smaken var fortreffelig. Bon appetit!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.