fredag 6. mai 2011

Kremet indisk mandelkylling

Har over lengre tid hatt en fascinasjon for indisk mat. Mer variert enn man kanskje skulle tro og proppfullt av spennende og god smak. Denne oppskriften er hentet fra Anjum Anand sin bok I Love Curry. Du har kanskje sett hennes programmer på BBC? Min kjære og jeg har ambisjoner om å kokkelere oss gjennom denne fantastiske boken med forståelig og enkel tilnærming til indisk mat. Vi er 7-8 retter på vei, og alt har vært strålende så langt. Denne kyllingretten er dog en av de beste så langt, og som min kjære venninne Kia uttalte; Dette må være det beste du har lagd, Pål!Til 3-4 personer: 
1 hel kylling eller 600 gram beinfrie kyllinglår
200 g matyogurt
25 g revet, fersk ingefær
5 store hvitløksfedd, revet
5 ss matolje (mais, raps eller soya)
3-4 tørkede lauvbærblader
1 gul løk, finhakket
25 g skåldede mandler
2-4 grønne chili
5 toppede ss knuste mandler (knus gjerne i foodprocessor eller morter)
1/2 ts knust og siktet grønn kardemomme (bruk ferdigmalt på glass i nøden)
1 ts malt spisskumin
1 ts garam masala
1 ts finmal svart pepper
1 dl fløte
1 håndfull hakket fersk koriander


Om du bruker en hel kylling, parterer du den og tar vekk skinnet. Del lårene i leddet. Ta i så fall vare på "skroget" og lag deilig kraft. Marinér kyllingen med yogurt, ingefær, hvitløk og 1 ts salt så lenge som du har tid. Minst en halvtime, men gjerne over natta.


Varm 4 ss olje i en stor stekepanne. Stikk noen hull i chilien med en skarp kniv. Tilsett lauvbærblader, chili og løk og stek til løken er blank og myk (men ikke brun). Skru opp varmen og tilsett kyllingen. Rør om og vend på kyllingen til det begynner å koke. Fortsett å røre og kok videre i 5 minutter. La det koke videre og rør innimellom, til yougurten har redusert og fettet begynner å sive ut i stekepannen. Bør ta ca 10 minutter. På dette tidspunktet kan du smake. Det skal være balansert og hvitløken bør være stekt.


Tilsett vann så det nesten deker kyllingen. Kok opp og dekk pannen med lokk. La det surre på svak varme i 10-20 minutter til kyllingen er ferdig. Rør en gang i blant og pass på at det ikke tørker ut. Hvis det tørker ut, tilsetter du litt mer vann. Sjekk om kyllingen er ferdig ved å stikke en skarp kniv i den. Hvis saften som siver ut er blank, er den ferdig.

Imens varmer du 1 ss olje i en panne og bruner mandlene på middels varme. Ha dem over på tørkepapir og del dem i to (på langs der hvor de deles naturlig). Sett til side.


Tilsett krydder, malte mandler og fløte. Ha i såpass mye vann at konsisten likner kremfløte. På tide å smake. Fornøyd? Hvis ikke smaker du til med mer spisskumin, pepper eller garam masala. Tilsett hakket koriander like før servering og pynt med hakkede, brunede mandler.


Som seg hør og bør; Denne retten blir perfekt med mine deilige naan-brød. Server ris til etter behov (trengs nok hvis du lager retten til 4 personer). Og ikke minst; Nyt og ha en smakfull og eksotisk kveld!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.