fredag 6. mai 2011

Eltefrie og superraske rundstykker

Hva sier du til ferske rundstykker til frokost? Som tar mindre enn 30 minutter om morgenen? Mmm. Var det jeg tenkte. Hvis du gjør noen enkle forberedelser kvelden før, er dette nemlig meget mulig.

Tenk deg et deilig brød som krever lite arbeid og ingen elting, og som smaker aldeles fantastisk. Det høres for godt ut til å være sant, ja? Tenk igjen! Du rører sammen deigen kvelden før (tar 5-10 minutter) og tar resten av jobben morgenen etter (maks 30 minutter inkludert steketid).

Først litt om brød. Det aller viktigste for god smak og luftige brød, er langtidsheving og elting. Mel og vann utvikler smak over tid, helst laaaang tid. Elting gjør at glutenet i melet binder seg og blir elastisk. Elastisk deig holder godt på luften som gjæren produserer og hever derfor godt. Heldigvis er ikke elting nødvendig. Om deigen er våt nok og får stå lenge nok, vil den gjøre jobben selv. At den samtidig utvikler massevis av smak, gjør dette til en nærmest uslåelig kombinasjon.

Så jeg innrømmer det likesågodt først som sist; Ja, jeg har havnet på no knead-kjøret. No knead bread (eller eltefritt brød på godt norsk) stammer opprinnelig fra en mann ved navn Jim Lahey og The Sullivan Street Bakery i New York. Jeg har lest om det flere ganger tidligere, men aldri før gitt det et forsøk. Helt til Ina fikk dilla og begynte en lengre bakeserie i sin fantastiske blogg Mat på bordet. Der har hun lagt ut en glimrende introvideo samt utallige varianter av brødet med tilhørende oppskrifter. Ettersom jeg selv foreløpig eier verken jerngryte eller leiregryte, tenkte jeg å drøye prosjektet en liten stund. Men det var helt til en av Inas lesere introduserte idéen om eltefrie rundstykker i muffinsform (kan fint lages uten muffinsform). Jeg har nemlig en slik liggende, som ikke brukes altfor ofte. Nå brukes den desto oftere takket være sitt nye bruksområde som rundstykkeform.

Et muffinsbrett har som regel plass til 12 muffins. Med denne oppskriften får du istedet 12 deilige rundstykker:

500 g mel
3-4 dl vann
1 1/2 ts salt
1/4 ts tørrgjær, en klump fersk gjær på størrelse med en ert eller 1 dl surdeig
Eventuelt frø eller urter etter smak

Kvelden før du skal ha deilige, ferske rundstykker til frokost rører du mel, vann, salt og gjær/surdeig sammen i en bolle. Deigen skal være temmelig klissete og våt, nesten.


Dekk bollen med lokk eller plast og la den stå i romtemperatur til neste dag (fra 10 til 16 timer). Den vil vokse og se hakket mer flytende ut neste dag.


Sett ovnen på 225 grader. Finn fram muffinsform og bruk 2 spiseskjeer for å fordele deigen i formen. Strø gjerne litt frø i bunnen hvis du ønsker det. Denne delen av jobben er perfekt å gjøre før du hopper i dusjen.


Når ovnen er varm setter du inn forma og lar den stå i 14-16 minutter. Rundstykkene vil heve og sprekke opp. Når du er ferdig i dusjen, kan du la de hvile på en rist men du gjør ferdig morgenstellet.


Rundstykkene kan lages med det melet du vil, men det er viktig å huske på at det krever en viss mengde gluten for at deigen skal bli elastisk og heve godt. Derfor anbefaler jeg å bruke minst 50% fint hvetemel. Siste 50% kan du variere etter smak. Bland gjerne inn litt frø eller urter om du foretrekker det. Det beste er jo å eksperimentere seg fram til sin egen favoritt. Metoden og tidsperspektivet gjør det uansett til et overkommelig prosjekt også på travle ukedager - hurra!


Om du ikke har et muffinsbrett, kan du fint lage disse på et vanlig stekebrett med bakepapir. Da bruker du en stor skje og øser over på brettet. Prøv å la deigen lande på minst mulig areal, om du skjønner hva jeg mener. For deigen er så våt at den uansett vil flyte ut en del. Stek som om nevnt over. De vil heve fint under steking og se ut omtrent som under.


0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.