onsdag 18. mai 2011

17. mai-cupcakes!

Tidenes dårligst planlagte 17. mai med spleise(champagne)frokost som måtte planlegges kvelden i forveien. Jeg er sjelden vond å be når noe skal bakes, og tok utfordringen på strak arm. Cupcakes er ikke særlig vanskelig å lage, og de ser fort ganske så fine ut. Og det er stadig mer pynt å få, både i butikker med godt vareutvalg og ulike internettbutikker. Disse smaker av sitron og lime og har en hvit sjokolade-icing med kremost og litt sitron. De kan enkelt lages glutenfrie ved å bytte hvetemel med en fin type glutenfritt. Jeg lagde halvt om halvt og delte røra i to før jeg tilsatte melet.Til 12 cupcakes:
50 g smør (romtemperert)
80 g melk (helst h-melk)
2 egg (romtemperert)
100 g sukker
120 g mel
1 ss maizenna
1 toppet ts bakepulver
1 liten klype salt
1 ts vaniljeejstrakt
Revet skall av en lime og en sitron

Frosting:
125 g kremost naturell (romtemperert)
100 g hvit sjokolade (smeltet)
30 g smør (romtemperert)
2-3 dråper sitronessens
1 ts vaniljeekstrakt

Aller først setter du ovnen på 175 grader. Så fortsetter du med å vispe sammen smør og sukker i en bolle. Håndmikser fungerer fint til de fleste ledd i denne oppskriften.


Pisk i et par minutter til sukkeret har begynt å løse seg opp og blandingen blir lysere og luftigere.


Tilsett ett egg og visp i et drøyt minutt. Tilsett det andre egget og visp i enda halvannet minutt. Tilsett vaniljeekstrakt og visp litt til. Tilsett revet skall av lime og sitron og visp enda litt.


Hvis du vil lage noen glutenfrie og noen vanlige cupcakes, kan du nå dele røra i to. I så fall setter du en ny bolle på kjøkkenvekta, heller over blandingen, veier og heller halvparten tilbake i den første bollen. Herfra og ut fordeler du resten av de tørre ingrediensene 50-50 på de to bollene. Tilsett så melk og visp på sakte fart til alt er blandet. Røra skal ha en lavaliknende konsistens. Om den er for flytende, kan du tilsette litt mer mel.

Fordel røra i muffinsformer. Ca 2 ss per form, ikke mer enn halvfullt. Stek midt i eller nest nederst i ovnen i 20 minutter. Sjekk om de er ferdige ved å stikke en pinne eller liknende (grillspyd i tre er perfekt) i en av cupcakene. Hvis røre fester seg i pinnen, trenger de ett eller to minutter til.


Over ser du de ferdigstekte cupcakene. De to radene til venstre er glutenfrie. Som du ser har de en tendens til å bli flatere enn de vanlige (som jeg mistenker skyldes fravær av gluten og dermed elastisitet i røra), og det kan således være lurt å ta litt mindre røre i de formene. 

Avkjøl på rist. Og vær for all del sikker på at de er helt avkjølte før du pynter dem. Varme cupcakes vil smelte icingen og resultere i en aldri så liten katastrofe. 

Mens kakene avkjøles, lages icingen. Ha sjokoladen i en bolle og gi den ett minutt i mikrobølgeovnen (eller smelt over vannbad). Tilsett smør, ost og essens/ekstrakt. Bruk håndmikser på høyeste hastighet og visp til du har en luftig icing. Om du vil ha hvit icing, er du straks ferdig. Jeg valgte å kjøle icingen litt før jeg hadde den over i sprøytepose. 


Denne gangen var anledningen 17. mai, og jeg ville lage noe symbolsk for anledningen. Og ignorerte blankt det faktum at cupcakes er en særs amerikansk greie. Jeg tenkte langt og lenge på hvordan jeg kunne dekorere med både rød, hvit og blå icing. Etter litt googling kom jeg over denne bloggen. Jeg brukte konditorfarge fra Wilton. Jeg har kjøpt mine på Ultra på Bryn i Oslo, men de kan også bestilles fra nettbutikker som Cacas eller Kakeboksen. Kikk litt rundt på Passion4Baking. Der finnes det såvidt jeg husker rabattkoder til nevnte nettbutikker og flere andre.

Del icing i tre. Visp inn ønsket mengde farge i to av dem slik at du får en rød, en blå og en hvit. 


Manøvrer det hele inn i en sprøytepose med en bred stjernetut (ingen anelse om hva det riktige navnet er). Jeg brukte en teskje med langt skaf (a la en kaffe latte-skje). Valgte å kjøle icingen i 5 minutter etter hver nye farge i sprøytepose. Icingen smelter nemlig når du fikler for mye med den. 


Med alle tre fargene i posen, kan du kjøle den i nye 5 minutter. Før du tester direkte på kakene, kan du skvise ut såpass at du er sikker på å få alle tre fargene.


Det er såvidt denne mengden icing holder til 12 cupcakes, så vær litt sparsommelig. Jeg syns også det blir i overkant mektig med massevis av icing på cupcakes. Begynn ytterst på kaken og pynt i en sirkel inn mot midten. 

Dette var mitt andre forsøk på cupcakes, og første gang med icing. Resultatet ble ikke så aller verst, syns jeg. Og smaken var definitivt upåklagelig!


Manuela, som blogger på Passion4Baking, må kunne sies å være nordens cupcake-dronning. Sjekk ut sida hennes for mer cupcake-inspirasjon!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.