mandag 21. februar 2011

Kanelsnurrer

Vinter er etter min mening den aller beste årstiden for hvetebakst. Og kanelsnurrer er muligens den beste blant disse godsakene; saftige, luftige, søte og med deilige smaker fra kardemomme og kanel! Denne oppskriften stammer opprinnelig fra Schakenda, men jeg har moderert den litt for å få bollene enda luftigere. Deigen kan forøvrig også fint brukes til hveteboller.Til 30-35 kanelsnurrer:
1 kg hvetemel
6 dl h-melk, kald
150 g sukker
10 g salt
15 g kardemomme
1 egg
50 g gjær
150 g smør i terninger, romtemperert

+ 125 g romptemperert smør til "fyll" (og sukker og kanel etter smak - bedre med litt for mye enn litt for lite!)
Pisket egg til pensling

Ha de tørre ingrediensene i bakebollen og smuldre inn gjæren (men la ikke gjæren komme i direkte kontakt med saltet). Tilsett kald melk og egg, men hold igjen smøret til senere. Sett kjøkkenmaskin med eltekrok på sakte fart og la den gå i 10-15 minutter. Tilsett smøret og la den gå i 10-15 minutter til. Dekk bollen med plast og sett den til heving på et lunt sted i halvannen time.


Tøm deigen ut på melet bord eller benk. Kjevle deigen til et rektangel. Schakenda påstår at det skal være på ca. 40 cm x 50cm. Jeg har aldri målt nøyaktig og tar det heller på øyemål - fungerer utmerket.


Smør smøret utover med en kniv, strø over ønsket mengde sukker og kanel, og gni alt godt inn med hånda. Fold så deigen innover med 1/3 fra hver langside slik at du nå har et trelags, meget avlangt rektangel. Kjevle det ut igjen til det tilnærmet samme størrelse som da du begynte, altså ca 30 cm x 50 cm.


Kutt opp deigen i ca. 1,5 cm brede strimler. Tvinn slik at de får en korketrekker-liknende form, surr rundt fingrene og lag så fine knytter som du klarer. Det ser sjelden spesielt pent ut første gangen, men det gjør ingen ting.


Legg knyttene på et bakebrett med bakepapir, og la dem heve i ca 1 time. Pensle dem med egg, strø over sukker og stek dem midt i ovnen på 175 grader i drøyt 20 minutter (skal være gyldne og litt sprø på toppen).Jeg prøvde å bytte ut kanel, sukker og smør med Nugatti (se over). Det var slett ikke verst. Så om du er eventyrlysten eller mer fysen på sjokolade enn kanel og sukker, kan du jo dele deigen i to og lage halvparten av hver. Få ting er bedre enn fersk, lunken hvetebakst med iskald melk til!


10 kommentarer:

solruns matblogg sa...

Den skal prøves :)

Pål sa...

Gjør det, gjør det! De er knallgode:D

kathrine - gluten- og melkefri inspirasjon sa...

Dersom du skal briljere på kjøkkenet og overraske din kjære, kan du jo bake glutenfrie boller etter min oppskrift: http://glutenogmelkefri.blogspot.com/2010/10/skolebrd-og-skillingsboller.html

Pål sa...

Ser strålende ut, Kathrine - takk! Skal videreformidle den til min kjære. Han begynner å bli temmelig misunnelig på kanelsnurrene mine...

Kari sa...

Hei:) nå har jeg lyst å bake! Men skjønte ikke helt hva du mente med at gjæren ikke skal komme i direkte kontakt med saltet? Om man blander alt det tørre og tar oppi gjær kommer det jo i kontakt med saltet.. Haha jeg er muligens dum nå da... :P

Pål sa...

Det er ikke så innmari nøye, Kari. Det viktigste, og da særlig med fersk gjær, er at saltet ikke knas direkte sammen med gjær. Salt kan nemlig ta knekken på gjæren.

Kari sa...

Takk for hjelpen :) Nå skal jeg til å bake! men har ikke kjøkkenmaskin (er student og bor på hybel så har ikke så stort med slikt) så må kna for hånd. hvor lang tid tror du jeg må berekne med knaingen da?

Pål sa...

Knaingen er jo noe av det viktigste for å få en elastisk og fin deig. Jeg ville nok knadd i 10-15 minutter, faktisk. Om du ser litt positivt på det så er det jo som en slags meditativ trening;-)

Kari sa...

Ja, jeg syns alle som vil trene skal ta å kna i 10-15 minutter. Det var tungt nok det altså! Men nå står bollene til heving for andre gang og jeg tror det blir bra:) Takk for en fin oppskrift!

Pål sa...

Ja, knaing er strålende og fornøyelig trening. Også blir det som regel alltid perfekt resultat:D Håper bollene blir gode!

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.