onsdag 19. januar 2011

Om høns og barndomsminner - og en frikassé

Litt tradisjonell hverdagskost og comfort food i disse forkjølelse- og influensatider synes å være på sin plass. Denne vekker gode barndomsminner hos meg, og den er dessuten billig, sunn og enkel (om enn litt tidkrevende). Vi snakker selvfølgelig om hønsefrikassé.
Når høna har lagt sine siste egg, nærmer norske høners livssyklus seg slutten. Denne trofaste traver har plutselig nådd pensjonsalder, men i stedet for sykehjem og AFP venter slakteren. Flesteparten av våre kjære verpehøns ender omsider som dyrefór. Det er egentlig ganske trist ettersom hønemor, med alle sine år på baken (bokstavelig talt), ofte smaker langt bedre enn sine bortplasserte/kidnappede små i Priors gedigne rugekasser. Riktignok blir de fleste av oss, i likhet med høna, seigere med alderen, og høna trenger derfor noe lengre koketid enn hennes små etterfølgere. Men det er verdt ventetida, for høns smaker aldeles fortreffelig. Dessuten viser hønas synkende produksjonsverdi seg i den prisen vi må ut med hvis vi er så heldige å finne henne i butikken. Hvis du, som jeg, er så heldig å ha en nærbutikk som selger høns, kan du prøve deg på en god, gammeldags frikassé.

Til 4 personer:
Kraft
1 høne (ca. 1 kg)
2 ts salt per liter vann
8-10 pepperkorn
2 laurbærblader
1 gulrot
2 stilker selleri
1 løk

Saus
3-4 ss maizenna (eller hvetemel, om du tåler slikt)
0,5 til 1 liter hønsekraft
Litt sitronsaft
Sukker
Salt og pepper
Finhakket persille

Tilbehør
2 gulrøtter (f.eks. i skiver)
1 kopp fryste erter
1/2 kålrot (f.eks. i staver)
1 sellerirot (f.eks. i terninger)
1 pastinakk (f.eks. i tynne staver)

Skyll høna godt, både inni og utenpå. Legg henne i en kjele og dekk med kaldt vann. Tilsett saltet, gi henne et oppkok og skum av (bruk en skje til å ta av skummet som danner seg på toppen). Kutt grønnsakene grovt og tilsett sammen med krydder. La det hele trekke i minst halvannen time til høna er mør. Hvis du er usikker på om kjøttet er gjennomkokt, kan du løfte høna opp av kjelen, stikke dypt med en kniv. Om saften som renner ut er blank, er den ferdig. Om den er rosa, trengs mer tid.

Ta høna ut av kraften og legg den til side. Kok opp kraften og la den redusere til det er i underkant av en liter igjen. Kraften får en kraftigere smak når den reduseres. Skum av fettet som legger seg på toppen. Dette er ikke spesielt sjarmerende i den ferdige frikasséen og vel verdt bryet å fjerne. Imens skreller og kutter grønnsakene som skal være tilbehør (variér utseende, så blir det enda finere å se på og spise). Ribb kjøttet fra høna og kast skinn og bein. Når kraften er redusert til ønskelig mengde, siler du den over en bolle. Hell den silte kraften tilbake i gryta og kok grønnsakstilbehøret "al dente" - altså med litt tyggemotstand. Anbefaler å ha i gulrøttene først og gi dem 5 minutter før du tilsetter resten. Ertene kan du vente med til senere. Når grønnsakene er klare, tar du dem ut og legger dem på en tallerken (eller bollen du silte kraften i).

Lag jevning av maizenna og 0,5 dl kaldt vann. Hvis du vil tilsette 1 eller 2 dl kremfløte, og dermed gi sausen en mildere og mer kremet konsistens, gjør du det nå. Tilsett i kraften til du når ønsket tykkelse. Selv foretrekker jeg den ca. litt tykkere enn kremfløte. Smak til med sitron, sukker, salt og pepper. Legg kjøtt, erter og grønnsaker og gi gryta et forsiktig oppkok. Fordel i skåler og dryss over finhakket persille.

Til frikasséen kan du servere kokte poteter, potetmos eller ris. Eller du kan doble mengden grønnsakstilbehør. Jeg lagde en puré av blomkål, potet, smør og fløte - med blandet suksess (veldig god puré, men ikke perfekt tilbehør til denne retten). Neste gang blir det dobling av grønnsaker.


PS! Hønsefrikassé smaker enda bedre om den får stå til dagen etter. Så om du kun lager til to personer, lag til fire og la det stå til neste dag. Mistenker at den også vil falle i smak hos syk samboer, ektefelle eller barn.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.