torsdag 6. januar 2011

Digg burger!

Noen ganger er det sykt digg med kjøtt. Masse deilig, saftig kjøtt. Og noen ingredienser er som skapt for å forsterke og fremheve disse smakene. Denne burgeren er full av dem - og akk så deilig!

2 burgere á 200 gram:
400 g kjøttdeig (ikke karbonadedeig!)
1 gul løk i tynne skiver
Litt ale (eller annet mørt øl, eventuelt cider som Magners eller Bulmers hvis glutenallergi)
3-4 ansjonsfileter
2 ss majones
2 ss god sennep (Dijon el.l.)
4 skiver bacon (kutt dem i to)
70-100 g god, moden cheddar
Burgerbrød (kjøp ferdige, eller lag selv)
Olivenolje
Solsikkeolje, peanøttolje eller soyaolje


Stek løken i litt olivenolje på middels svak varme til den er gylden og myk. Hell over en dæsj øl og la det surre til alkohol har fordampet og ølen konsentrert til en klissete blanding. Knus ansjosfileter i en morter eller food processor/stavmikser el.l. Du vil ha en slags paste eller små, små biter. Bland dette med majones og sett til side.

Smaksett kjøttdeig med salt og pepper og bland til en lett klissete masse. Form to burgere etter foretrukket størrelse. Husk at burgeren trekker seg sammen i sidene og øker i høyde når du steker den. Min anbefaling er å lage den litt større i diameter enn du innledningsvis tror er nødvendig. Selv prøver jeg å sikte meg inn på burgerbrødets størrelse, men kan ikke si at jeg alltid lykkes helt.

Sett en grillpanne eller vanlig stekepanne på middels sterk varme og tilsett en teskje eller to med olje som tåler sterk varme (altså ikke olivenolje). Legg i burgerne. Mens undersiden steker og får en gylde stekeskorpe, pensler du oversiden med sennep. Snu burgerne og pensle den andre siden med sennep. Når den andre siden også har fått en fin, gylden skorpe, snur du burgeren på nytt slik at sennepen på den andre siden også bidrar til skorpen. Stek burgerne i 6-10 minutter, avhengig av tykkelse. Den kan gjerne være lett rosa i midten.

Mens burgerne steker, slenges bacon i en annen panne og stekes sprøtt. Rist burgerbrødene og riv osten. Bygg burgeren fra bunnen som følger: To halve skiver bacon, en spiseskje ansjonsmajones, burger, to halve skiver bacon, ost, løk og burgerbrød. Ha gjerne litt god ketsjup i toppen av burgerbrødet før du legger det oppå.


Inspirasjon til denne burgeren er hentet fra siste nummer av Jamie Magazine. Ettersom jeg aldri får nok av matblader og kokebøker, konkluderte jeg før jul med at dette abonnementet kunne være en fin julegave til meg selv. Og jeg er foreløpig tilbøyelig til å mene at denne burgeren var verdt prisen alene...

Kos deg!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.