mandag 20. september 2010

Hjemmelagd majones

Ferdigmajones er suspekte saker (stappfull av både tilsetningsstoffer og andre unødvendige ingredienser) og generelt en unødvendig oppfinnelse. Majones er noe av det enkleste i verden, og hele prosessen (forberedelsene inkludert) trenger ikke ta mer enn 10 minutter.  Og den er en god basis for deilige majonessalater.En liten porsjon:

1 eggeplomme
2-3 dl olje (en uten særlig smak, som solsikke-, raps- eller druekjerneolje)
1/4 ts sennep
1 ss sitronsaft eller hvitvinseddik
En liten klype salt
1 ss kokende vann

En stor eggeplomme kan holde på ca. 2-4 dl olje avhengig av størrelse. Hvis du tilsetter mer, vil den sprekke. Av erfaring syns jeg drøyt 2 dl holder til en plomme. Om du trenger mer majones er det bare å øke mengdene. Vær dog litt forsiktig med henholdsvis salt, sennep og sitronsaft.


Ettersom det er tungvint å vispe for hånd, fortrekker jeg å bruke stavmikseren med visp. Du kan også benytte en vanllig håndmikser. Jeg blander også sitronsaft, salt og sennep på forhånd. Lager den helst i en høy og smak beholder, som et litersmål, men det går selvfølgelig utmerket i en vanlig bolle. Særlig hvis man lager større mengder enn denne oppskriften og/eller bruker en håndmikser.

Begynn med å vispe eggeplommen i 1-2 minutter til den blir luftig og fin. Tilsett sitronsaft, salt og sennep og visp i 30 sekunder til. Deretter tilsetter du olje i en tynn stråle. Være forsiktig i begynnelsen til blandingen begynner å tykne. Etterhvert kan du tilsette mer og mer olje av gangen. Om majonesen blir for tykk kan du spe den med mer sitronsaft eller eddik. Når den ser ferdig ut tilsetter du kokende vann. Dette forhindrer majonesen fra å skille seg (og hjelper å tynne den ut hvis den er veldig tykk). Smak og kjenn etter om den trenger mer salt, sitron eller sennep.


Hjemmelagd majones er perfekt til ulike majonessalater (f.eks. med kylling/karri eller egg & bacon), på brødsiva eller som basis for andre sauser som aioli.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm... Veldig bra beskrivelse, men blir ikke majonesen ganske tynn med så lite olje? Jeg durer på med 5dl til én eggeplomme, og bruker sitronsaft i stedet for kokende vann til slutt. Syns jeg får en bedre konsistens da.

Men det nytter selvfølgelig å bruke så mye olje hvis det er snakk om olivenolje!

Pål sa...

Jeg opplever faktisk det motsatte. Med én plomme blir den mer enn tykk nok med litt over en desiliter. Og ettersom smaken også blir fin har jeg ikke funnet det nødvendig å prøve å få enda mer olje inn i den;o)

Bruker forresten solsikkeolje. Syns olivenolje smaker altfor mye til å bruke i majones.

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.