tirsdag 7. september 2010

Glutenfrie naan-brød!

Hver gang jeg lager vanlige naan bruker jeg mye tid på å stønne og okke meg over hvor gode de er - til min glutenallergiske forlovedes stadig større frustrasjon. Så hva passet vel bedre for å overraske min kjære enn å gjøre et forsøk på glutenfrie naan? Suksess!6-8 naan:
2,5 dl skummet kulturmjølk
400 Finax (oransje melkekartong-variant)
1/4 pakke fersk gjær
1 ts fiberhusk
1 strøken ss sukker
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
2 ss solsikkeolje (eller annen nøytral olje)
1 ts løkfrø (kjøpes i innvandrerbutikker eller på internett)
Usaltet meierismør
1-2 hvitløksfedd
Grovt havsalt

Bland fiberhusk i kulturmjølka og la det stå i 10 minutter. Smuldre gjær i melet og rør inn resten av de tørre ingrediensene. Tilsett kulturmjølk og 2 ss olje. Rør det hele gødt sammen. Deigen skal være noe mer klissete enn en vanlig hvetedeig. Hell over litt mer olje, dekk bollen med plast og la det heve i ca. halvannen time.

Sett ovnen på maks temperatur med både varmluft og grillelement på. Sett et stekebrett nederst i ovnen og plasser bakestein eller liknende slik at det står skrått i ovnen. Sjekk denne oppskriften på vanlige naan for bilder av fremgangsmåte.

Når det kommer til glutenfri deig liker husholdningen dekke bordet med et bakeark av silikon. Slikt kan kjøpes billig hos f.eks. Clas Ohlson. Det er alltid store sjanser for at en glutenfri deig klistrer seg til underlaget, og et silikonunderlag er langt mer takknmelig å rengjøre og mindre klebrig enn bordet eller benken. Strø litt mel over. Del deigen i 6 til 8 emner. Legg to og to på det melete underlaget, dekk med bakepapir og kjevle dem ut til passende naan som er 3-4 mm tykke.


Pensle den ene siden med littegrann olje slik at brødene ikke fester seg til steinen. Legg dem over på et sammenbrettet kjøkkenhåndkle og sleng dem over på den glovarme steinen. La brødene steke i 3-4 minutter. Ta dem ut med en klype eller stekespade når de begynner å bli gyldne.


Mens stekingen pågår smelter du smør i en liten gryte og river over et hvitløksfedd. Penlse de ferdige, varme naan-brødene med smør og hvitløk, og strø over grovt havsalt. Servér med enhver indisk rett - eller til alt mulig annet som et alternativ til potet, ris eller brød!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.