2 små brød:
7 dl vann
500 g hvetemel
90 g sammalt rug, fin
90 g sammalt hvete, fin
250 g havregryn
1 ss havsalt
1 ss maltekstrakt
1/4 pakke fersk gjær
I den opprinnelige oppskriften fra Åpent Bakeri anbefales romtempererte råvarer. Jeg holder meg til tipsene til Schakenda og bruker kaldt vann og kald gjær. Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Smuldre gjæren i melet og tilsett vann. Hold igjen 1 dl til senere i elteprosessen.
Fest eltekroken på kjøkkenmaskinen og kjør deigen på sakte fart i 5 minutter. Øk hastigheten og tilsett resten av vannet litt etter litt. Kjør videre i ca. 10 minutter. Tilsett mer vann om nødvendig. Deigen skal være litt fuktigere enn en "vanlig" brøddeig. Havregryn tiltrekker seg mye vann og vil gjøre deigen fastere underveis.
La deigen hvile i halvannen time før du heller den ut på et melet bord. Del den i to emner og la den hvile i 20 minutter. Form til to brød, drypp med lunkent vann og rull dem i havregryn. Legg dem på et bakebrett eller i smurte brødformer og la dem heve til dobbel størrelse. Det burde ta ca. halvannen time.
Sett ovnen på 220 grader. Stek brødene nederst i ovnen i ca. 40 minutter til de er gyldne. Avkjøl på rist.
0 kommentarer:
Legg inn en kommentar