tirsdag 11. mai 2010

Matvalg april: Vet du hva du spiser?

Nettsida ordentligmat.no har et bevisstgjøringsprosjekt gående i forbindelse med mat. Matbloggere oppfordres til å gjøre sin egen vinkling på et gitt tema hver måned i ett år. Ettersom jeg begynte å blogge om mat i april, slenger jeg meg på nå.


Jeg har allerede vært inne på dette temaet på sida jeg har kalt mat[u]lykke, som du finner øverst på sida i menyen. Derfor skal jeg konsentrere meg om noe annet som opptar meg i disse dager.

De siste årene har det vært en viss bevisstgjøring omkring utnytting av arbeidere i fattigere deler av verden slik at vi skal ha muligheter til å kjøpe de produktene vi bruker oftest til en lavest mulig pris. Dette har ført til en oppblomstring av Fairtrade-varer, som f.eks. kaffe, appelsinjuice, roser og bananer. Men en særdeles populære godsak har inntil nylig sluppet relativt greit unna vår kollektive oppmerksomhet - sjokolade.

Aftenposten har med utgangspunkt i dokumentaren "The Dark Side of Chocolate" skrevet om hvordan barn selges og holdes som slaver for kakaoindustrien i land som Elfenbeskysten og Ghana. Foreldre selger barna sine under påskudd om at de får lære et yrke, mens barna i realiteten tvinges til å jobbe under tidvis livsfarlige forhold, holdes utenfor skolegang og ikke får helsehjelp.

Ettersom kontrollen med de mange, mange kakaogårdene ofte er ufullstendig eller sviktende. Dermed er sannsynligheten stor for at det aller meste av sjokolade fra både Freia, Nidar og de andre store produsentene i Norge inneholder kakao innhøstet av småbarn på Afrikas vestkyst. På den positive (og noe useriøse) siden har dette gjort underverker for mitt sjokoladeinntak. Det er fascinerende hvordan søthunger kan fordufte som dugg for sola når man tenker over at sjokoladen man skal til å sette tennene i bl.a. har blitt til gjennom salg og grov utnytting av små barn.


Men hva kan jeg egentlig gjøre med et såpass omfattende og samtidig økonomisk innbringende problem? Vel. I første omgang prøver jeg å holde meg utelukkende til Fairtrade-merket sjokolade. Favoritten så langt er melkesjokoladen fra Divine. Foreløpig er min hovedforhandler av denne godsaken den deilige Meny-butikken i Ringnes Park øverst på Grünerløkka i Oslo. Men jeg skulle gjerne sett at den eller liknende alternativer fantes i noen av de mindre butikkene, også. Et mulig hovedproblem kan være at forespørselen er altfor lav. Kanskje kommer det av at bevisstheten omkring temaet er for dårlig?

Jeg håper at flere følger opp temaet. Selv forsøker jeg å etterlyse Fairtrade-sjokolade i de butikkene jeg vanligvis handler. Sendte bl.a. en e-post til sjefen for KIWI i Gladengveien på Ensjø, og svaret jeg fikk var som følger:


Hei.
Det er helt riktig som du skriver, vi har ikke fairtrade sjokolade i våre butikker. Det er svært få forespørsler på det også, dette er første jeg registrerer på 2 1/2 år. 
Vi har totalt 8 fair trade produkter inne våre butikker, og kun 2 av de selger "litt" dessverre. 
Vi kan tilby Mørk økologisk sjokolade 87% som er tilgjengelig  i 87 av våre butikker om det kan være et alternativ.
Tusen takk for  din henvendelse.

Som tilbakemeldingen antyder, ser det ut til at folk ikke er særlig flinke til etterspørre Fairtrade-produkter. Jeg går ut fra at det er flere grunner til dette. Men dersom vi faktisk ønsker flere Fairtrade-produkter, er det viktig å fortelle butikkene dette. Det skal mye til for at butikker tar inn varer de tidligere ikke har solgt noe særlig av og som heller ikke etterspørres av kundene. Selv har jeg følgende oppfordring til deg som ønsker å spise deilig sjokolade uten å sitte igjen med en dårlig bismak fordi du muligens har bidratt til barnearbeid på andre siden av kloden:

Blogg om barnearbeid og menneskehandel, fortell dine nærmeste om umenneskelige arbeidsforhold og utnyttelsen av fattige i andre deler av verden for at vi skal få billig godis, og send e-poster til butikksjefer og snakk med kassebetjeningen i din lokale butikk. Om vi faktisk ønsker forandring er vi nødt til å kreve den!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.