søndag 2. mai 2010

Grovt surdeigsbrød med spelt og rug

Et deilig grovt surdeigsbrød med spelt, rug, sammalt hvete og en nydelig blanding av kjerner og frø. Strålende frokost- og matpakkebrød!
Denne oppskriften gir fire brød, men kan med fordel halveres dersom du ikke har en veldig kraftig kjøkkenmaskin (eller mange munner å mette, stor fryser, etc.). Selv måtte jeg komme maskinen til unnsetning da kjøkkenet begynte å lukte noe mystisk. Men litt knaing for hånd kan være riktig så terapeutisk i en ellers hektisk hverdag!Kvelden i forveien: 
100 g hvete helkorn
50 g knuste linfrø
50 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
50 g bygg helkorn

Ha blandingen i en bolle, dekk med kokende vann og la det stå til romtemperert. Dekk så med plast og sett i kjøleskapet til du skal bake.

Selve bakedagen: 
800 g siktet spelt
300 g rug fin
600 g sammalt hvete fin
200 g sammalt hvete grov
8 dl kaldt vann
40 g (hav)salt
150 g surdeig av rug
150 g surdeig på hvete

Bland melet, den bløtlagte frøblandingen og vannet og la det stå i 30 minutter. Bland deretter inn saltet og så surdeigen (klikk på linkene over for surdeigsveiledning). La det hele elte på sakte fart i 15-20 minutter. Deigen skal være litt klissete samtidig som den slipper kanten på bollen. Dekk bollen med plast og sett til heving på et lunt sted. Deigen er klar når den har hevet til dobbel størrelse, som tar ca. 4-5 timer.

Ha deigen på et melet bord og del i fire emner. Form dem til brød og legg dem i smurte former eller på et smurt og melet brett. Snitt brødene (med en skarp kniv, barberblad eller tapetkniv), dekk med plast, og la brødene heve i 2-4 timer til. Selv er jeg på dette stadiet litt utålmodig og juksehever i ovnen på lavest mulig temperatur. Når de nærmer seg dobbel størrelse, settes stekeovnen på 250 grader. Når ovnen er varm settes brødene inn. Sleng 0,5 dl vann i bunnen av ovnen og lukk døra rask så ikke dampen slipper ut. Etter 5 minutter skrus temperaturen ned til 180 grader. Stek videre i 45 minutter. Avkjøl brødene på rist.


Om brød og tid
Både gutta bak Åpent Bakeri og Morten Schakenda i Lom insisterer på at den viktigste ingrediensen i brød er tid. Ingrediensenes naturlige aroma utvikles kun over tid, og det er således essensielt å gi brødene mulighet til dette. Og surdeig gir en saftighet og holdbarhet som gjær ikke kan hamle opp med.


Når man ser på tidsbruken i oppskriften over kan det kanskje virke vel tidkrevende og ambisiøst. Jeg vil likevel påstå at det viktigste her er planlegging. Om man ikke har en hel dag i heimen (som jeg som student fra tid til annen har), kan man f.eks. sette deigen før man drar på jobb. Om deigen dekkes med plast slik at deigen ikke tørker inn, kan den fint stå til man kommer hjem igjen. Eller man kan sette deigen når man kommer hjem fra jobb, og la den heve til utpå kvelden. Om du former brødene før du legger deg, kan de heve i kjøleskapet over natta. Men da er det viktig at de får etterheve i romtemperatur før steking neste morgen.

4 kommentarer:

pepperkverna sa...

Heisan,
Fin blogg! Håper det er ok at jeg linker til deg? Hege

Pål sa...

Hei, Hege!

Og takk. Det er selvfølgelig mer enn ok at du linker:o)

Andrea sa...

Hei! Nå står brødene i ovnen :D
Bare lurer på hvorfor man skal ha vann i bunnen av ovnen?
Fin blogg!

Pål sa...

Litt vann i bunnen av ovnen blir til vanndamp og hjelper til med å skape en deilig, sprø skorpe.

Håper brødene ble bra, Andrea!

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.