tirsdag 20. april 2010

Mine beste naan

Det hele startet med en merkelig kombinasjon av Heston Blumenthal og Kvinneforum på nett. Sistnevnte dukker merkelig nok meget ofte når man leter etter tips og oppskrifter via Google. Etter litt varierende fikling og triksing, har jeg endt opp med en oppskrift på naan som jeg syns er intet mindre enn fantastisk. Så fantastisk deilig at jeg opptil flere ganger har spist meg mett på naan lenge før vi har kommet til den faktiske hovedretten. Og jeg har aldri angret. 


Naan (5-6 stk.)
1 dl melk
1,5 dl matyogurt
400 g hvetemel
1 strøken ss sukker
1/4 pakke fersk gjær (ca. 12-13 g) eller 1,5 ts tørrgjær
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
2 ss olje (solsikkeolje fungerer bra)
1 ts løkfrø (fåes kjøpt i velassorterte innvandrerbutikker, men kan sløyfes)
Ghee (klarnet smør) eller vanlig smeltet, usaltet meierismør
Hvitløk
Grovt havsalt

(Yogurt og melk kan erstattes med 2,5 dl skummet kulturmjølk, men det kan da være at du trenger litt mer mel.)

Smuldre gjær i mel i en bolle. Ha resten av de tørre ingrediensene (inkludert tørrgjær hvis du bruker det) i bollen og bland godt. Hell i olje, yogurt og melk. Bland godt og kna i 10-15 minutter til deigen er glatt og elastisk. Hell litt olje (ca. 1 ts) i bollen, legg deigen tilbake i bollen og hell enda litt olje over. Dekk med plast eller et fuktig klede og la det heve i en drøy time.

Skru ovnen på maks temperatur med både varmluft og grillelementet på. Om du har en pizzastein eller to kan du bruke disse. Selv har jeg kun en gulvflis i skifer, men den fungerer utmerket. Plasser stein eller flis på skrå i ovnen. Jeg er nødt til å støtte den opp med en ildfast form. Har du to kan de støttes mot hverandre. La dette varmes opp i minst 30 minutter.

Del deigen i 5-6 emner. Klem hvert emne flatt og strekk det ut som på bildet. Det trenger ikke være jevn tykkelse på brødet. Hvis det er litt tykkere noen steder enn andre vil det boble opp fint. Du kan også kjevle dem ut, men da ser de ikke like "rustikke" ut. Legg det strukne deigemnet på et brettet kjøkkenhåndkle.Kleim deigemnet fast til den glovarme pizzasteinen/gulvflisa/etc. og stek naan-brødet i omtrent 1 minutt og 40 sekunder. Hold øye med brødet og justér steketida om nødvendig. Det er sikkert mulig å steke dem på både vanlig stekeplate og i stekepanna. Jeg er dog lett forelsket i tandoor-prosjektet mitt og påfølgende resultat, og har derfor ingen planer om eksperimentering på den fronten i tida som kommer.


Smelt smør i en liten gryte og ha i et eller to revne hvitløksfedd. Pensle det ferdige naan-brødet og strø over litt havsalt. Vel vitende om at det vil bli mindre magerom til hovedretten, pleier jeg som regel å knaske i meg ett eller to av disse mens jeg venter. Så gode er de. Vel bekomme!

Tips: Hvis du ønsker å fryse noen av disse deilige naan-brødene holder det å steke dem i ett minutt. Ta dem ut, pensle dem med hvitløkssmør og strø salt over. Avkjøl og frys i vei! Og når du skal spise dem, tiner du dem før de får ett minutt i ovnen på ca. 250 grader. Siden denne bloggposten ble skrevet har jeg fått meg en bakestein. Den er selvfølgelig strålende til dette formålet og gjør at jeg kan steke to naan av gangen - brillefint!


6 kommentarer:

evasus sa...

Nam!

Pål sa...

Veldig, veldig nam, Eva!

Anonym sa...

Dette ser godt ut, men lurte på hvorfor du har steinen på skrå?

Pål sa...

Veldig godt!

Steinen er skrå for at det skal være lettere å "slenge" brødet på. Er derfor jeg lekker dem på et kjøkkenhåndkle og så "smeller" det på steinen. Det gjør prosessen raskere og dermed enklere å opprettholde høy temperatur i ovnen.

Anonym sa...

Min favorittoppskrift hittil!

Pål sa...

Så hyggelig! Jeg tror denne er en av mine favorittoppskrifter, også:-)

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.