fredag 23. april 2010

Lettvint og knallgod kyllingpai

Dette er en av husholdningens store favoritter. Den er superenkel, tar kort tid å lage og smaker vanvittig godt. Perfekt kosemat!


Til 2 personer trenger du:
1 pakke frossen butterdeig (glutenfri eller ikke, alt etter behov)
1 pakke bacon i strimler
200 g kyllingkjøtt i biter (gjerne alt annet enn filet, som f.eks. Prior Strimlet Kylling)
2 ss Semper Mix Rød (eller hvetemel for de som tåler gluten)
1 ss fersk timian (halve mengden hvis tørket)
1 ss smør (usaltet meieri er strålende, men ikke et must)
1 drøy ss kyllingfond (Touch of Taste sin er fin)
3 dl kokvarmt vann
1 ss sherry
1 håndfull tørket sopp (f.eks. traktkantarell eller skogsoppblanding)
eller ca. 125 g fersk aromasopp

Hvis du bruker tørket sopp (som jeg foretrekker framfor aromasoppen) bløtlegger du denne i lunkent vann i ca. 15-20 minutter.

Sett så ovnen på 220 grader. Varm oljen i en panne og stek baconstrimlene sprø. Tilsett sopp før baconet blir helt sprøtt, og la den steke med i 3-4 minutter.


Ha kyllinbitene i en brødpose og bland i timian og mel. Rist godt slik at kylingen dekkes med melblandingen. Tilsett smøret sammen med bacon og sopp, og ha deretter i kyllingen. Rør om mens kyllingen brunes. Hell i sherry og la det koke i et lite minutt.

Nå er det tid for kyllingfond (eller buljong). Hvis du bruker flytende fond er det bare å helle dette rett i gryta og deretter tilsette kokende vann. Bruker du buljongterning (som forøvrig tenderer til å være propfull av smaksforsterkere) røres denne ut i vannet først. Rør litt mer og la det hele småkoke i drøyt 5 minutter.


Finn fram to porsjonsformer (jeg liker godt mine nye suppeboller med "ører" fra Le Creuset). Ha butterdeigen på et melet bord (gjerne på et silikonunderlag) og kjevle den ut. Skjær ut lokk som passer til formene du bruker. Skjær også ut strimler til å legge rundt kanten på formen før du legger på lokket. Deretter væter du kanten på formene med litt vann og legger på deigstrimlene. Hell i den varme kylling- og soppsausen og ha til slutt på pailokket. Klem deigen til med fingrene eller en gaffel.Det er fordelaktig om butterdeigen er så kald som mulig uten å være frossen. Dessuten gjelder det å få den raskt i ovnen etter at du har lagt på pailokket. Om den får stå litt med varme sausen i, vil butterdeigen begynne å smelte og dermed ikke heve seg like fint under stekingen.

Kjør paiene inn i ovnen og stek dem i 20 minutter. Hvis varmen fordeler seg litt ujevnt i ovnen din, kan du snu litt på dem underveis i stekingen for å få et jevnt sprøtt og gyllent pailokk.


Paien er ekstremt varm når den kommer ut av ovnen, så den kan med fordel stå i 5-10 minutter før den spises. Men når du omsider kommer til selve spisingen er det bare å lene seg tilbake, gjerne under et pledd, og nyte så godt du kan.

2 kommentarer:

Ragnhild Flåøyen sa...

Hvor kjøper du glutenfri butterdeig? Det har jeg aldri klart å finne.

Pål sa...

Glutenfri butterdeig finnes i frysedisken hos de fleste større supermarkeder, som f.eks. Ultra, Centra og Meny. Den er genial å ha liggende i fryser'n til en rekke ulike raske middager (og desserter).

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright (c) 2009 Matlykke. All rights reserved. Design by NodeThirtyThree + Free CSS Templates. Bloggerized by Free Blogger Template.